1. máj 2014 – Rameno Dolná Streda

Slovenský rybársky zväz (SRZ) eviduje najväčšiu členskú základňu zo spoločenských a športových organizácií v našej republike, Mestská organizácia SRZ v Seredi nie je tomu výnimka, v roku 2013 tvorilo členskú základňu 1944 občanov vrátane detí, žien a dôchodcov. Úctyhodné číslo. Výbor MsO SRZ v Seredi pod vedením predsedu Ing. Dušana Alinu organizoval v zmysle ustanovení platnej rybárskej legislatívy Slovenskej republiky pre širokú športovú verejnosť tradičné rybárske preteky pre dospelých rybárov na vážskom ramene v katastri obce Dolná Streda (revír je v správe MsO SRZ v Seredi) vo štvrtok 1. mája a na bagrovisku v Šintave v sobotu 3. mája. Detské preteky sa konali tak isto na bagrovisku v Šintave v nedeľu 4. mája. Pre nevšedný záujem boli opakované rybárske preteky na bagrovisku v Šintave 8. mája a všetky súťaže vyvrcholili veľkými rybárskymi pretekmi v sobotu 10. mája na bagrovisku v Hornom Čepeni.

Vo štvrtok 1. mája slnečné lúče od skorého rána zaliali krásnu prírodu v okolí dolnostredského ramena a na podujatie prišli stovky nadšencov rybolovu, prírody, turistiky a v neposlednej rade dobrých gurmánskych rybárskych špecialít ale i  cigánskej pečienky a chladených nápojov. V priestoroch občerstvovacích stánkov bolo neustále veľa ľudí, darmo slovenský národ či naši spoluobčania národnostných menšín sú neustále hladní a smädní.

Rybolov začal výstrelom veliteľa rybárskej stráže MsO SRZ v Seredi Romana Vanču a šľahala sa voda. Rybári boli úspešní, menej úspešní a niektorí aj neúspešní. Darmo, športový rybolov je boj človeka s prírodou, je to neopísateľný pocit, krásne hobby, nesmierne parádny relax. Sám som nesúťažil kvôli pretrvávajúcim následkom nepríjemného úrazu, no ako novodobý, výborom MsO SRZ v Seredi poverený kronikár našej organizácie som nesmel chýbať pri zdokumentovaní týchto akcií. O barliach som sa tackal po brehu a fandil, fotografoval a diskutoval o rybolove, rybách a prírode. Je to spoločenský fenomén, to čo zažije, vidí a cíti človek pri vode na rybách, to nenájdete nikde.

e

q

r

t

w

z

Prijal som pozvanie našej partie, ktorej je dlhoročným lídrom rybársky matador Dušan Túroci, mimochodom určitý čas tajomník výboru MsO SRZ v Seredi, podávala sa grilovaná poúdená klobása a perfektná cigánska pečienka, Miško Nemetz a Maroš Šalmík ju pripravili tradične skvelým spôsobom. Pri podávaní slivovičky a hruškovice, ktoré patria ku koloritu a imidžu každého rybára som preglgoval, bol som totiž šofér.

q

w

Znenazdajky sa objavil aj Emilbáči Dúbrava, zanietený človek pre ryby a život vo vode. Fotografia s partiou mi nemohla ujsť.

e

Špeciality z kuchyne MsO SRZ rozvoniavali v širokom okolí, návštevníci si skutočne pochutili. Vyprážaný kapor, halászlé, cigánska pečienka, to boli najväčšie tromfy. Miško Nagy, Miloš Mesároš, Jožko Mlynárik, Tomáš Michalka a Vilko Szugyen sú zruční majstri kuchárskeho umenia.

i

t

u

z

Prišiel čas a veliteľ rybárskej stráže výstrelom preteky ukončil. Zo súťaže sa najviac tešil dlhoročný sereďský rybár Štefan Šmátrala, ktorého šupináč vážil 8,20 kg. Skvelá cena v podobe poukážky na nákup rybárskych potrieb v hodnote 330,- €, ďalej štartovný poukaz na veľké rybárske preteky v Hornom Čepeni v hodnote 140,- € a vkusná maketa ryby potešila srdce tohto telom i dušou oddaného rybára. Darmo, narodil sa pri Váhu v Šoporni, k nám do Serede odskočil a už sme sa ho nezbavili. Ten nám veru z vody vytiahol nemalé množstvo rybače.

a

o

p

Váženie rýb prebiehalo pod drobnohľadom rybárskej stráže, úlovky nad 70 cm boli umiestnené ihneď do vôd vážskeho ramena. Súťažiaci bez menšieho protestu rešpektovali pravidlá nášho súťažného poriadku a ustanovenia legislatívy pojednávajúcej o spôsobe rybolovu, ponechania si úlovkov a pod.
Ceny, ktoré obdržalo prvých päť najúspešnejších súťažiacich boli hodnotné, účastníci pretekov uznanlivo tejto skutočnosti prikývli.

s

S úlovkami krásnych rýb prišla radosť aj do sŕdc našej najmladšej generácie, treba ich tomuto krásnemu športu a láske k prírode viesť od útleho veku.

d
Najúspešnejší účastníci na pódiu a potom pred objektívom fotoaparátu v lone očarujúcej jarnej prírody na ramene v Dolnej Strede.

f

g

 

3. máj 2014 – Bagrovisko Šintava

Sobota 3. mája bola upršaná, z rána bolo nepríjemne chladno, lenže rybári sú na tieto podmienky pripravení a bojovalo sa. Priebeh a atmosféra súťaže bola podobná ako v Dolnej Strede, akurát návštevníkov bolo pomenej, predsa ochladenie a mračná na oblohe vykonali svoje.

q

r

w

e

Naša partia konzumovala držkovicu – držkový perkelt, rybári z Váhoviec tomu hovoria páczalt, poučili nás o tom členovia našej partie Maroš Paštéka a Dano Kolenič, ktorí majú z tamojšej „vesničky“ svoje nežné polovičky a sú na to patrične hrdí.

i

t

u

z

Pri fotografovaní šintavskej prírody ma postretol náš hlavný rybársky hospodár Vladimír Beno, tešili sme sa s krásnej krištáľovej vody, prírode a samozrejme rybám, nemali sme inej témy, ryby, rybky, rybičky. Pán Beno je úprimný človek, svojej práci, ktorej venoval nemalé a dlhoročné úsilie sa skutočne vyzná.

o

Krásny rybársky deň vyvrcholil skvelým úspechom nášho priateľa Maroša Šalmíka, ktorý pokoril všetkých štartujúcich rybárov ulovením pološupináča o váhe 7,42 kg. Takisto bol ocenený ako víťaz v Dolnej Strede, kto ho pozná, musí mu úprimne popriať k tomuto úspechu, je to chlapík, ktorý oduševnele pripravuje gurmánske špeciality, organizuje partiu a popritom úspešne súťažil. Patrí mu to právom, patrón rybárov Svätý Peter to neprehliadol.

p

Ale aj ďalšie úlovky boli veľmi pekné, rybári sa pochlapili a na fotografiách bolo vidieť, že sú na to patrične hrdí.

 

a

d

s

 

f

g

h

j

k

l

Detské rybárske preteky sa konali v nedeľu 4. mája…

…za chladného veterného počasia. Náš dorastajúci rybársky arzenál sprevádzali mamičky, oteckovia ale i babičky a dedovia. Pri vode bolo veselo, víťaz pretekov bol Danko Košťál s uloveným kapríkom o váhe 7,65 kg a tefonujúci predseda našej organizácie pri mojej otázke ako bol chlapček veľký, odpovedal, že akurát po stôl na ktorom boli uložené vecné ceny. Radosť a ešte raz radosť. Končím tento článok s pozvánkou v mene Mestskej organizácie SRZ v Seredi na veľké rybárske preteky v Hornom Čepeni v sobotu 10. mája 2014. Petrov zdar !

q  w

r

e

10. máj 2014 – Veľké rybárske preteky Rameno Horný Čepeň

Krásne počasie obdarilo usporiadateľov, rybárov a návštevníkov 19. ročníka tradičných Veľkých rybárskych pretekov na Vážskom ramene v sereďskej lokalite Čepeň. V predošlých ročníkoch dostal víťaz pretekov ako hlavnú výhru osobný automobil, tento ročník sa niesol v duchu finančnej odmeny za 1. miesto v čiastke 10 000,- euro.

Organizátori nenechali nič na náhodu, poskytli priestor aj podnikateľským subjektom v oblasti reštauračných a pohostinských služieb, takže od rána vyvoniavala rybacie polievka a vyprážali sa ryby. Náš národ potrebuje jesť a jedlo zaliať mokom, takže sa podávalo a točilo.

V skorých ranných hodinách sa vykonala prezentácia štartujúcich rybárov a za účasti notárky JUDr. Oľgy Melišíkovej boli vylosované štartovné čísla. Športujúci rybári zložili slávnostný sľub o čestnom rybárskom zápolení, ktorý prečítal hlavný rozhodca Mgr. Dušan Túroci, ktorý túto funkciu zastáva od zrodu tohto veľkolepého podujatia. Potom sa rybári presúvali na lovné miesta označené štartovným číslom a čakalo sa na výstrel veliteľa rybárskej stráže.

O 6.00 hod. výstrelom z pištole boli rybárske preteky zahájené a lovilo sa až do 13.00 hod., kedy sa preteky ukončili znovu výstrelom z pištole.

w

q

t

a

p – kópia

i

 

d – kópia  e – kópia  f – kópia  g – kópia  h – kópia   j

o – kópia     r

s

  u  z
Vrcholový manažment Veľkých rybárskych pretekov , zľava : Vladimír Beno, Ing. Ľuboš Javor, Ing. Ján Hudák, Mgr. Dušan Túroci, Ing. Dušan Alina, Roman Vančo.

Výsledky rybárskych pretekov v Dolnej Strede 2014

1. Šmátrala Štefan, kapor 8,20 kg
2. Juhos Róbert, kapor 7,52 kg
3. Lipovský Jaro, kapor 6,58 kg
4. Chrapko Ľubomír, kapor 6,33 kg
5. Skladaný Ján, kapor 6,11 kg

Výsledky rybárskych pretekov v Šintave 2014

1. Šalmík Marian, kapor 7,44 kg
2. Števuška Ľubomír, kapor 6,34 kg
3. Súkeník Ondrej, kapor 6,31 kg
4. Masariková Zuzana, kapor 5,72 kg
5. Hindický Jozef, kapor 5,57 kg

Výsledky detských rybárskych pretekov v Šintave 2014

1. Košťál Daniel, kapor 7,65 kg
2. Šuhajová Tamara, kapor 4,02 kg
3. Slaninka Samuel, kapor 2,95 kg
4. Urbánek Timotej, kapor 2,92 kg
5. Slaninka Jakub, kapor 2,65 kg

Výsledky druhých rybárskych pretekov v Šintave 8.5.2014

1. Michal Chudý, kapor 16,24 kg
2. Peter Pikna, kapor 6,25 kg
3. Jozef Šmátrala, kapor 5,89 kg
4. Miroslav Chodák, kapor 5,42 kg
5. Zdeno Stejskal, kapor 5,31 kg

Výsledky Veľkých rybárskych pretekov v Hornom Čepeni 2014

1. Milan Mihálik, Zbehy – kapor 9,15 kg
2. Roman Soják, Lakšárska Nová Ves – kapor 8,08 kg
3. Marcel Bánoš, Šurany – kapor 7,76 kg
4. Peter Barus, Nové Zámky – kapor 7,59 kg
5. Ľubomír Eiben, Šurany – kapor 7,34 kg