Komunitu rybárov v jednej z najúspešnejších rybárskych organizácií na Slovensku, v Seredi, zastihla v týchto jesenných dňoch zvesť, zahalená do smútku. Do večných lovíšť majestátneho dolného toku Váhu a jeho okolitých ramien odišiel rybár, ktorý sa svojimi činmi hlboko vryl do pamäti každého vyznávača tejto krásnej športovej záľuby v našom meste i v širokom okolí. Vo veku 89 rokov zomrel pán Ján Beno, tajomník mestskej rybárskej organizácie v rokoch 1973 – 1979 a kronikár sereďských rybárov do roku 2013. Odišiel skvelý a múdry človek, milujúci rodinu, prírodu a nadovšetko rybárske revíry.

„Milovaná rodina, drahí priatelia, hory, lesy, vody, záhrady. Mal som Vás veľmi rád. Zlá choroba mi teraz zabránila, aby som tu s Vami bol a tešil sa zo života.“ Tak sa lúčil na smútočnom oznámení.
Mančestrové sako, kravatka a károvaná košeľa. Bicykel a rybárske náčinie. To bol neodmysliteľný imidž milovníka krás prírody, oddaného a zanieteného rybára. Na rybárskom dome boli dlhé roky umiestnené pri vchodových dverách staré historické rybárske prúty, navijaky, fišpery a iné náčinie prvých slovenských organizovaných rybárov. Bol neprehliadnuteľný človej aj v civilnom živote, milujúci manžel a otec rodiny, skvelý priateľ a rybársky učiteľ.

V týchto dňoch sa s ním lúči nielen najbližšia rodina ale aj mnohopočetná komunita sereďských rybárov, pre ktorých bol vzorom svojou povahou, spravodlivosťou a do poslených chvíľ života neutíchajúcou láskou k prírode.

Lúčim sa s Vami aj ja osobne, Jankobáči Beno, kroniku sereďskej rybárskej pospolitosti budem viesť s takou láskou a potešením, s akou ste ju viedli Vy sám. Nikdy nebudem mať také krásne písmo ako Vy, rukopis, ktorý je zachovaný v kronike do roku 2013 je priam umelecký. Keď sme spolu posedeli pri odovzdávaní Vašich skúseností, obdivoval som Váš chlapský šarm. Na Vašu svetlú pamiatku vyzývam všetkých rybárov v našom meste, aby sme si pripili Vašim obľúbeným zlatistým mokom s malým štamperlíkom borovičky. Spolu s neodmysliteľnou cigaretkou to patrilo k Vášmu životnému štýlu skvelého rybára a človeka. Nech Vám to nechýba ani v rybárskom nebíčku, pri love vo večných lovištiach.

Petrov zdar !